a jövő archívumainak nincs más esélye, mint levonulni a föld alá.

* * *

2011. március 21., hétfő

Agitátorok / Agitators / 1969-1971 / HUN + ENGsub


http://www.imdb.com/title/tt0066750/

"Nem mindennapi pillanat az Agitátorok születése, filmtörténeti szempontból sem az. Láthatóan csúcsmodellnek készült, a BBS elsõ "egész estés" játékfilmje, de mindennél sokkal fontosabb, hogy létrejöttekor még egyfelé tartanak a késõbb szétváló utak. Magyar Dezsõ, a szociológiai filmcsoportot követelõk közül talán a legkevésbé kompromisszumkész, aki egy évvel késõbb, a Büntetõexpedíció után, az Agitátorok körüli bonyodalmakat látva végleg elhagyja az országot, szinte teljesen eltûnve a magyar közönség szeme elõl; Bódy Gábor, a társ-forgatókönyvíró és a Botost alakító vitathatatlan fõszereplõ, akinek ez az elsõ voltaképpeni filmes munkája, és aki késõbb inkább az "experimentalisták" felé orientálódott; és persze a többi szereplõ, akiknek nevét a stáblista egy elegáns fordulattal ("mindazok, akik segédkeztek e film elkészítésében") jótékony homályba borítja, ám kilétüket kutatni legalább olyan izgalmas, mint az Optimistákat olvasva azonosítani annak hõseit. Ajtony Árpád, Keserü Katalin, Cserhalmi vagy Hobo, aki polgári nevén alakítja a Lenin-fiúk militáns vezetõjét ("Ha úgy tudnék hinni, mint a Földes Laci!" – sóhajt fel az egyik jelenetben Botos-Bódy). És persze Szentjóby Tamás, aki Szentesit alakítja – azt a figurát, amelyet az Optimistákban Sarkadi néven Lengyel Józsefrõl mintázott Sinkó –, és aki magától értetõdõ természetességgel csempészi be a filmbe – mintegy a mindenkire egyként jellemzõ messianisztikus kommunizmus alternatívájaként – a neodadaista lázadás szellemét.

Persze túlzás lenne állítani, hogy az Agitátorok puszta intellektuális élmény lenne, a rendszer ellenzékének szellemi csemegéje. Csak legrosszindulatúbb kritikusai mondhatják rá, hogy értékei csupán a politikai szembenállásban rejlenek.

Jelentõs filmtörténeti szembenállás is jellemzi Magyar Dezsõ filmjét, mert bár a politikus film nem volt idegen a magyarországi hagyományoktól – a legkézenfekvõbb és tematikai hasonlóságában legmagátólértetõdõbb példa a Fényes szelek: militáns és kisebbségi csoport, a diktatúra, a radikalizmus és az erõszak problematikája. Ám míg Jancsó metaforikus formamániája inkább kételyt ébresztõ, elriasztó és kifejezetten elidegenítõ hatású (persze ebben bizonyosan szerepe volt a NÉKOSZ-mozgalom idõbeli közelségének is), addig az Agitátorok brutális nyersesége már-már katartikus hatást eredményez, pedig hemzsegnek benne a némi rosszindulattal szakmai hibának is vélhetõ ellipszisek, a beleélést ízzé-porrá zúzó inzertek és feliratok; tételszerûség, a zenehasználat didaktikussága, a lélektanilag hiteles ábrázolás teljes hiánya... Nem lehet nem észrevenni az újhullám, de legfõképpen a hatvanas évek második fele Godard-jának hatását. És éppen itt rejlik a filmtörténeti szembenállás: Magyar zseniális magától értetõdõséggel nyúl egy olyan tradícióhoz, amely ebben a radikális, politikus formájában teljesen idegen volt a hazai intézményes filmkészítés fõáramától. És ez a tradíció méltóképp teljesedik ki az Agitátorokban.

Hogy ez miért van így, arra egy másik tradíció megléte a válasz. Magyar Dezsõ annyiban volt szerencsésebb a némiképp tanácstalan, ideológiai gyökereit keresõ Markernél vagy Godard-nál, hogy õ – a kádárizmus említett renyhesége ellenére is – élõ hagyományhoz nyúlhatott. Valójában ez adja az Agitátorok példátlan feszültségét: ahogy Magyar és Bódy, a "segédkezõkkel" együtt, korszerûsíteni próbálja ezt a hagyományt, a Történelem és osztálytudat Lukácsának, Balázs Bélának, Sinkónak nem is annyira messianisztikus, mint inkább szentimentális kommunizmusát."

= Vasák Benedek Balázs: Érted, Világforradalom? (Agitátorok), Filmvilág, 1998/11
http://www.c3.hu/scripta/filmvilag/9811/vasak.htm

For English readers:

The Agitators is one of the most inspiring lost Hungarian classics. Made for the 50th anniversary of the Hungarian Soviet Republic declared by Béla Kun during the collapse of Austrian-Hungarian Monarchy in 1919 the film represents a complex overview on revolutionary practise and the psychology of terror and messianic fanaticism. Most of the collaborators were young student filmmakers and actors with few of them already known - under the aegis of BBS (Studio Béla Balázs), the Hungarian workshop for documentary and experimental filmmaking. Magyar and Bódy creates a complex and multi-layered narrative by using diverse literary sources, actual news footage and cross-references to current events. The main source of inspiration is Ervin Sinkó's novel "Optimists" and the memoirs of József Lengyel and the wife of the late Hungarian Bolshevik terrorist Tibor Samuely. Marxists philosopher Georg Lukacs's theoretical account on the subject also used for references in many cases. Although Magyar and Bódy could hardly knew the works of Godard deeply (and none of Glauber Rocha's) their work is very similar to Le petit soldat (1963), La Chinoise (1967) or Sympathy for the Devil (1968) in its way of deconstructing social reality. The film presents the theater of revolution through talking heads reflecting their own different ideas. The sets are anachronistic and studiously artificial. Though the film based on actual events all characters are fictional. The Agitators's other relatives in film history are Nikleshauser Fart (of Fassbinder) or Peter Watkins's La Commune. Magyar and Bódy uses direct references to the 60's like Rolling Stones tracks in the audio. Due to it's subversive approach the film was banned for a few (17) years and later it was forgotten. Most of the young talents became second-line stars in film industry with few exceptions. One of the actors, László Földes became a rock singer and was a central figure in 80's underground. Bódy remained a leading film theoretician and experimental filmmaker till his suicide in the early 80's. Magyar couldn't do other films in Hungary and left to the USA where he reinvented his career in television. The Agitators is definitely one of the greatest achievements of new Hungarian cinema and still needs to be revised and put to its proper place in the history of Hungarian cinema.

fekete-fehér, magyarul beszélő magyar film, opcionális angol felirattal,
68 perc, 1969

Hungarian speaking Hungarian film, black-and-white, with optional English subtitle,
68 minutes, made in 1967, released in 1971

rendezte / directed by: Magyar Dezső (Dezső Magyar)
írta / written by: Magyar Dezső, Bódy Gábor (Gábor Bódy)
eredeti történet, felhasznált motívumok / novel and original texts used: Sinkó Ervin, Lengyel József, Lukács György (Georg Lukacs), Szamuely Tiborné Szilágyi Jolán, Vlagyimir Uraszov
rendezőasszisztens / second director: Bódy Gábor (Gábor Bódy)
fényképezte / cinematography: Koltai Lajos (Lajos Koltai)
vágó / editing: Selmeci Vera (Vera Selmeczi)
díszletmunka / sets design: Budai József
jelmez / costume desing: Kemenes Fanny

szereplők / starring:

Bertalan László (László Bertalan) = Marton elvtárs (Comrade Marton)
Bódy Gábor (Gábor Bódy) = Botos
Cserhalmi György (György Cserhalmi) = vitatkozó (debating man)
Dobai Péter (Péter Dobai) = képviselő (politician)
Földes László (László Földes) = Földes, a bõrkabátos (Földes)
Kézdi György (György Kézdi) = szerzetes (monk)
Kozák András (András Kozák) = színész (actor)
Oszter Sándor (Sándor Oszter) = újságíró (journalist)
Szentjóby Tamás (Tamás Szentjóby) = Szentesi
Zala Márk, Márkus László néven (Márk Zala as László Márkus) = színész (an other actor)
Pintér György (George Pintér) = ellenforradalmár (counter-revolutionary)

DVDrip - köszönet a készítőjének / thanks to the original ripper

[1971] Agitátorok (Magyar Dezső)
Videó információk:
Méret / File size: 699,57 MB
Hossz / Duration: 1:08:40
Típus / Codec type: AVI (XviD - XviD project)
Felbontás / Duration: 512 x 384 pixel
Bitráta / Bitrate: 1 226 Kbps
Képkockák száma/mp / FPS: 25.000
Oldalarány: 4/3

Audió információk:
Audiósávok száma / Audio tracks: 1
Audiosáv #1 adatai:
Audiósáv típusa / Audio type: MPA1L3 (MPEG-1 Audio layer 3)
Csatornák száma / Channels: 2
Bitráta / Bitrate: 192 Kbps CBR
Mintavételezési frekvencia: 48.0 KHz















http://www.mediafire.com/?q2m2jq5j2u6eb4c
http://www.mediafire.com/?icw3fwbwx3hld73
http://www.mediafire.com/?394d7x1826gtdld
http://www.mediafire.com/?o7q84wnew26w5b9
http://www.mediafire.com/?3w2ar9lv3wp9f9o
http://www.mediafire.com/?8teb7b94dodn84a
http://www.mediafire.com/?j0sym3125gn36oq
http://www.mediafire.com/?zkldxelkxi7mcto


*

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...