a jövő archívumainak nincs más esélye, mint levonulni a föld alá.

* * *

2011. március 20., vasárnap

A Godzsó hídján / Gojo reisenki: Gojoe / Sogo Ishii / 2000 / ENGsub, HUNsub

http://www.imdb.com/title/tt0260054/

A Godzsó hídját különös félelem övezi: akárhány őrszemet helyez ki a terület felett uralkodó Heike klán a hídfőálláshoz, azok nem kerülnek többé elő egy darabban. A szóbeszéd egy rossz szellemet (onit) gyanít a titokzatos halálesetek mögött. Ekkor érkezik vissza a helyi faluba a hajdani rosszhírű harcosból lett szerzetes, aki hamarosan az események kereszttüzében találja magát.

Ishii Szogo, a kortárs japán film fenegyereke eddigi legnagyobb igényű filmjét készítette el ezzel a dolgozattal, ahol is a tradicionális japán történelmi irodalom/film (dzsidaigeki) egyik alaptémáját dolgozza fel. Eredetileg a Godzsó hídja volt a nagyhatalmú Gendzsi-dinasztia utolsó hídfőállása, mikor is a 12. században legyőzte őket a Heike klán. A Gendzsi-dinasztiát lefejezték, de két fiúutódnak megkegyelmeztek, akik húsz éves kitartó készülés után sikeres felkelést vezettek a Heikék ellen. Tradicionálisan a felkelők lennének a pozitív hősök (lásd a Kuroszava Rejtett erődjétől a Csillagok háborújáig ívelő motívumot), Ishii azonban saját feje szerint radikálisan átgyúrja a történetet, misztikus tanmesét kerekítve belőle, ahol nincs a lázadásban erkölcs, a rendben értelem, és a korlátlan hatalomra törő démonnal szemben csak egy megtévedt aszkéta és egy nihilista csavargó kettőse tud kiállni, akik közül utóbbiban van meg egyedül a jövő csírája. Filmje nem a legkönnyebben követhető, s mindig tartogat új fordulatot - mint az szokása, szerzője ismét szemben utazik a megszokott műfaji konvenciókkal, munkáját oda helyezve le, ahol a dzsidaigeki, az Álmosvölgy legendája és a japán szürrealizmusnak a leginkább Terajama Sudzsi által képviselt vonulata találkozik. Feltűnő, hogy Ishii Szogónak nem a dramaturgia (de még csak nem is a színészvezetés) az erős oldala, inkább romantikus-avantgarde költőként nyúl anyagához.

Nemzetközi terjesztésben a filmet megvágták másfél órára, ami körülbelül akkora bűncselekmény volt, mint a Volt egyszer egy Amerika másfél órás akciófilmmé alakítása, ami miatt sok amerikai kritikus hitte egy ideig, hogy az egy sekélyes, szar film. Itt a film eredeti 137 perces rendezői változata szerepel. A feltöltött kópia kiváló DVDrip, ahol néha az éjszakai részeknél zajosabbnak tűnik, ott a film eredetileg is ilyen. Az Asiatorrents a kópia egyetlen alternatív beszerzési forrása, ami viszont kétséges, hogy él-e, és csak meghívóval elérhető. A felirat úttörő új fordítás - szerzője kedvenc bloggeretek.

(Szokás szerint megkímélem a tasztatúrát a japán nevek magyaros írásmódra való konvertálásától.)

[spoiler alert!]

"(...) It's the details and nuances that give the film its strength. As a genre piece, the film is like a breath of fresh air, adding much-needed nuance to the overly conformist jidai geki. It doesn't present feudal Japan as a land of only samurai and peasants, but breaks with the tradition of Kurosawa and Mizoguchi by portraying rebel guerillas, hermits, thieves, warrior monks and a single mother. (...) Its main characters are wonderfully defined, the relationship between Benkei and his aid in particular. Tetsukichi is a sceptic, a man who lives in the here-and-now, who doesn't care for his fellow men (he scavenges armour and swords off samurai corpses) and cares even less for the beliefs and the spiritualism of his companion. In lesser hands, his character would have been a source for bumbling comic relief, but Ishii's direction and the remarkably naturalistic and down-to-earth performance from Nagase make him human. Inevitably, he changes thanks to his involvement with Benkei's quest and opens his mind to the existence of a higher power. It's ironic then, that they discover that the force they have set out to destroy is not of supernatural origin at all, but human - a master swordfighter driven by revenge, one of the most earthly of motivations. In fact Shanao is violently anti-spiritual and his anger against the Heike clan soon grows into an all-out hatred of religion and idolatry. Irony befalls him too, since the man who has come to destroy him is a monk."

= Tom Mes in MidnightEye

"The original version of this film runs at 137 minutes. This time is used well, developing the historical background and various relations among the characters. The primary relationship developed is between Benkei and the swordscraftsman/thief Tetsukichi. Though these two men are vastly different in their outlook and approach to life, their alliance of necessity is gradually forged throughout the film. The relation of the demon and the Heike leadership is a second relation requiring historical explanation and development. And finally the relation between Benkei and his spiritually superior Araji proves crucial when Benkei's own efforts in defeating the demon prove near fatal. Although these relationships (especially between the demon and Heike) are crucial to a full understanding and enjoyment of this story, the international version edits out nearly all of this, resulting in a 97 minute version consisting nearly exclusively of a string of fight scenes with little contextual explanation. This is unfortunate, to say the least, since so much of the value in movies like this stems from the fact that they correspond to some degree to historical realities."

= sarudama

színes, japánul beszélő japán fantasy-kalandfilm, angol és magyar felirattal,
138 perc, 2000

rendezte / directed by: Sogo Ishii (Ishii Szogo)
írta: / written by: Sogo Ishii, Goro Nakajima
zene / music: Hiroyuki Onogawa (és játsza a Mach 1.67)
fényképezte / cinematography: Makoto Watanabe
vágó / editing: Shûichi Kakesu
díszlet / production design: Toshihiro Isomi
jelmez / costume design: Yoshio Ninomiya

szereplők / starring:

Tadanobu Asano (Shanao)
Masatoshi Nagase (Tetsukichi)
Daisuke Ryû (Benkei)
Masakatsu Funaki (Tankai)
Jun Kunimura (Suzaku-hougan)
Urara Awata (Asagiri)
Wui Sin Chong (Shoshinbo)
Ryo Kase (Kamuro)

[2000] Gojo reisenki - Gojoe (Sogo Ishii) CD1 / CD2
Videó információk:
Méret / File(s) size: 700,78 MB / 700,63 MB
Hossz / Duration: 1:07:24 / 1:11:45
Típus / Codec type: AVI (DivX 3 Low - )
Felbontás / Resolution: 512 x 288 pixel
Bitráta / Bitrate: 1 313 Kbps / 1 224 Kbps
Képkockák száma/mp / FPS: 23.976
Oldalarány / Aspect ratio: 16/9

Audió információk:
Audiósávok száma / Audio tracks: 1
Audiosáv #1 adatai:
Audiósáv típusa / Audio type: MPA1L3 (MPEG-1 Audio layer 3)
Csatornák száma / Channels: 2
Bitráta / Bitrate: 128 Kbps CBR
Mintavételezési frekvencia: 48.0 KHz




















http://www.mediafire.com/?g2yvypth92nk4pt
http://www.mediafire.com/?l8m2ime31wkx1s2
http://www.mediafire.com/?4cw1yys4mu43drp
http://www.mediafire.com/?qs2ays4ds2lele7
http://www.mediafire.com/?z6te1d16n66y7kk
http://www.mediafire.com/?c328494g7y543h6
http://www.mediafire.com/?c5ybzfe91kik34y
http://www.mediafire.com/?71s8lto0mc9a59o
http://www.mediafire.com/?8mb72de9d3xzfio
http://www.mediafire.com/?awg06yhhgcjwgyg
http://www.mediafire.com/?j356yo3ygb8rg35
http://www.mediafire.com/?9g5p7bcngw0km39
http://www.mediafire.com/?p8bhkfa5vpchjxn
http://www.mediafire.com/?sv9saem4th85daq
http://www.mediafire.com/?r6060532qqeyd8u


*


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...