a jövő archívumainak nincs más esélye, mint levonulni a föld alá.

* * *

2011. március 20., vasárnap

Electric Dragon 80,000V / Sogo Ishii / 2001 / ENGsub, HUNsub

http://www.imdb.com/title/tt0276935/

...és a mese folytatódik egy távoli országban, a némafilm-börleszk és a cyberpunk képregény határán is túl, túl Tetszuó birodalmán is, ahol két szuperhős-karikatúra, Sárkányszem Morrison (civilben hüllő-nyomozó és zajművész) és a Mennydörgő Buddha (hangtechnikus, lehallgatás-szaki) összecsapása illusztrálja az ember elveszett integritásának visszaszerzése feletti kozmikus harcot.

"A főszereplő, "Sárkány Szem" Morrison, gyerekkori verekedések miatt elektromos sokkterápiában részesült: áramot vezettek az agyába. Ezek miatt még erőszakosabb lett, mivel az elektromosság felébresztette a hüllőagyát. Rendszeresen kapta a bunyók miatt az áramot a fejébe, közben bokszoló lett belőle. A sárkány gyorsaságával és erejével csap le... a gond csak az, hogy utána nem tudja kontrollálni magát, és mindenkit püfölni kezd. Az eredmény: további sokkterápia... Sárkány Szem Morrison rájön, hogy valamit tennie kell maga ellen. Ezek után hatalmas fémbilincsekkel rögzíti le magát éjszakára, a benne felhalmozódó feszültség pedig máshogy nem tud távozni, csak elektromos kisülések formájában. Azonban ha ébren van, akkor sem bír a rengeteg energiával a testében. A film narrátorát idézve: "Ami megmentette a pusztulástól... AZ ELEKTROMOS GITÁR!!!" Morrison csutkára tolt erősítőkkel, iszonyatos begerjedések közepette tépi a gitárját (nem dallamokat játszik, csak úgy tépi, ahogy én is tudnám), néha szó szerint széttépi... Azonban felbukkan egy (szintén) különös figura, akinek az arcát félig egy Buddha-aranymaszk fedi, fején pedig egy villámhárító-szerűség látszik. Ő is erős sokkot kapott gyerekkorában: miközben egy nagyfeszültségű vezetékes távtartóra mászott fel, egy átívelés belecsapott... Ő azonban máshogy éli ki a feszültségét: éjszakánként gyilkolászik.
Természetesen meg kell küzdeniük egymással."

=Manu & Ramiz, Ázsiafilm

Utólagos közbevetés: „Az Electric Dragon leírásodhoz egy lényegtelen megjegyzés: az nem villámháríró, hanem a buddhista ikonográfiák szokásos búbja, ami a megvilágosodást hivatott szimbolizálni, a neve urna (Pāli uṇṇā). Amúgy érdekes, hogy van erre egy véletlen nyugati párhuzam. Amikor Mózes lejött a Sínai hegyről, akkor azt írja a héber szöveg, hogy arca fénylett, ezt a keren szót aztán a Vulgátában félrefordították szarvnak, így lett a keresztény ikonográfiában Mózesnek szarva. A Billy Rose szoborparkban pedig van egy posztmodern Mózes szobor, ami egy elektromos transzformátornak ábrázolja Mózest – a tetején egy villa alakú elektródával.” – írja egy barátom.

A 80,000 Voltos Villamos Sárkány a Godzsó hídjának fémforgácsaiból életrekelt órás videóklip, mely Ishii Szogo számára a frissen újradolgozott filmpoétikájának stiláris kifordítására ad lehetőséget. Ahogy a Godzsó esetében is, itt is a legtradicionálisabb motívumok kerülnek a punk filmesztétika kis utcájába - itt azonban merő kísérleti jelleggel, a formalizálás igénye nélkül. Ishii érzi, mit bír el az anyag - váljék becsületére - bele sem merek gondolni, amerikai producerek és egy Christopher Nolan keze alatt mekkora két és fél órás "Kémek a sasfészekben vs. Rémálmok nyomozója" lett volna ugyanebből a lapos alibi-történetből, melynek témája csupán a bennünk lakó ösztönvilág animisztikus pozitív allegóriája. A filmben a Mach 1.67 zúzza, a trash metal banda, melynek Ishii is tagja és amely többször szolgáltatott kíséretet filmjeihez. A bennünk lakó hüllő nem ellenségünk - a Tetszuó pedig milyen kedvesen is kifigurázható!

Néhány elégedett felhasználó:

"Remekműről van szó. Ez még abban az esetben is igaz, hogy azt a sajátos és egyedi technikát használja, mint a Tetsuo: fekete-fehér, iszonyatosan pörgő film, kevés szöveg, szinte nulla sztori, viszont iszonyat feeling. Ez a feeling pedig nekem nem más, mint kőkemény cyberpunk életérzés, mely stílus manapság leáldozóban van ugyan, de e film mégis zseniálisan nyúlt hozzá."

=Manu & Ramiz, Ázsiafilm

"Words cannot begin to describe this film. A 55-minute hyperkinetic descent into electro-charged punk madness, set to an eardrum-shattering industrial punk/noise soundtrack, Electric Dragon 80,000 V transcends film to become an overwhelming, all-immersing experience. Just hope and pray that you still have all your brain cells after you emerge from it. (...) Sit down, tune in and experience a glorious, one-hour, unadulterated brain killer of a film. This, ladies and gentlemen, is CINEMA!"

=Tom Mes, Midnight Eye

"The movie even lets us down on its superhero aspect. Morrison is purported to be able to communicate with reptiles because of his accident, but we never see him doing any such thing. Instead, we’re told Morrison has this gift by way of flyers advertising his services as some kind of reptile expert. Buddha, too, is underdeveloped."

=Nix, Beyond Hollywood

Végül egy javaslat azoknak, akiknek nincs idejük megnézni, de nem akarnak kimaradni:

"Surely, if the Oscar nomination panel ever decided to create a new category entitled 'Award for the Most Berserk, Noisy, Crazed Art-Cyberpunk Short Movie Shot In Black and White', Electric Dragon 80000V would walk off with the little nude golden bloke, no contest. (...) Despite lasting a mere 55 minutes, you are guaranteed the most bizarre 55 minutes of solid insanity you could ever possibly hope for. Here is our considered opinion of how the effect of watching Electric Dragon 80000V might be reproduced, in the comfort of your own home, without buying the movie:

1. Take a bucketful of speed and wash it down with some nice cold rubbing-alcohol.
2 . Place one arm in a microwave and the other in a toaster.
3 . Attach both terminals of a car battery to your tongue."

=Mandi Apple

*


Hiánypótló letöltőlinkek, DVDrip, hiánypótló magyar felirat.

fekete-fehér japánul beszélő japán film, angol és magyar felirattal,
54 perc, 2001

írta és rendezte / written and directed by: Sogo Ishii (Ishii Szogo)
fényképezte / cinematography: Norimichi Kasamatsu
vágó / editing: Shûichi Kakesu
díszlet / production design: Toshihiro Isomi
jelmez / costume design: Haruka Takahashi
zene / music: Hiroyuki Onogawa (és a Mach 1.67)

szereplők / starring:

Masakatsu Funaki (az elbeszélő)
Tadanobu Asano (Sárkányszem Morrison)
Masatoshi Nagase (Mennydörgő Buddha)

[2001] Electric Dragon 80,000 V (Sogo Ishii)
Videó információk:
Méret/ File size: 681,36 MB
Hossz / Duration: 0:54:35
Típus / Codec type: AVI (DivX 3 Low - )
Felbontás / Resolution: 640 x 352 pixel
Bitráta / Bitrate: 1 538 Kbps
Képkockák száma/mp / FPS: 23.976
Oldalarány / Aspect ratio: 16/9

Audió információk:
Audiósávok száma / Audio tracks: 1
Audiosáv #1 adatai:
Audiósáv típusa / Audio type: MPA1L3 (MPEG-1 Audio layer 3)
Csatornák száma / Channels: 2
Bitráta / Bitrate: 195 Kbps VBR
Mintavételezési frekvencia: 48.0 KHz















*

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...