a jövő archívumainak nincs más esélye, mint levonulni a föld alá.

* * *

2011. március 12., szombat

Az álmok labirintusa / Yume no ginga / 1997 / ENGsub, HUNsub

http://www.imdb.com/title/tt0120547/

Ha a pszichothriller jól definiálható műfaj lenne és lenne dicsőségtáblája, Ishii Szogo neve alighanem az első tíz név között lenne - azok között, akik nem csak mesterien művelik a zsánert, hanem egyedi, különleges hangot is képviselnek benne. Akiknek esetleg a szerző bemutatásra szorulna: Ishii anarchisztikus trash sci-fijeivel a japán cyberpunk mozi úttörője volt a nyolcvanas évek elején - ezen alkotói korszakát a Család hátramenetben (pontosabban fordítva: Az elbaszott család / 1984) tetőzte be, amely egy szürreálisan diszfunkcionális család bemutatásán keresztül tette a jóléti társadalmat metsző gúny tárgyává. Tíz éves videoklipgyártás után a kilencvenes években Ishii egy jelentősen érettebb alkotói korszakába lépett, melyet két brilliáns lélektani horror, az Angyalpor (1994) és az Álmok labirintusa (1997) reprezentál a legtökéletesebben.

Ishii megtanulta a feszültségteremtés hitchcocki leckéjét és azt integrálta saját poszt-szürrealista költői praxisába, mely jól rezonál a klasszikus japán horrorfilmek kísérteties világára. Monokróm, torz, fragmentált és sokszor a kivehetetlenségig homályos képei egy egyedülállóan nyugtalanító világot mutatnak - amit nehezen vernek ki a fejükből az erre fogékony filmértők. Stiláris virtuozitása talán Jarmusch Halott emberével, pontosan kalibrált információadagoló-gépezete a Hitchcock-tanítványok munkáihoz rokonítja, de ebben ki is merülnek a párhuzamok - a filmnek több köze van a Radírfejhez, mint Dario Argentóhoz. Szemben az Angyalpor klasszikusabb megoldásaival, Ishii célja itt mintha egy anti-thriller megalkotása lenne, egy olyan filmé, ahol a feszültség gócai nem sülnek ki, hanem valahol a végtelenben, jóval kívül a filmen oldódnak föl. Ennyit bevezetőnek, nem hiszem, hogy lenne annál nagyobb udvariatlanság, mint belefogni egy thriller sztorijának ismertetésébe...

A nehezen beszerezhető filmet angol felirattal vagy magyarul, első fordításban nézhetitek. Mivel úgy tapasztaltam, a japán neveket nem szokás átírni magyaros írásmódra (érthető), én is meghagytam őket a posztban angolosan.

*

"While the concept of the film is there it becomes clear after the first 10 minutes that Sogo Ishii is at a loss for what to do. He has found himself in a conundrum: the story is trapped on a bus and it cannot get off. How do you increase the odds? This is compounded by the fact that Ishii seems to be afraid to actually put any of the characters in true danger. The stakes are never raised very high and the best scene in the film involving Niitaka and Tomiko having a 'Mexican stand-off' with two poison glasses of wine seems like a good Hitchcockian moment, but unfortunately fizzles out and the tension that was generated ends up being horribly squandered. This is partly due to bad acting and bad directing, but the main culprit would be bad writing; there just isn't anything here to work with.

What's worse is that Sogo Ishii knows this and so has tried to hide it through some editing slight-of-hand: he turns the structure all around and mixes it up."

= Nickolas Rucka

http://www.midnighteye.com/reviews/labdream.shtml

*

fekete-fehér japánul beszélő japán thriller, angol és magyar felirattal,
89 perc, 1997

írta és rendezte: Sogo Ishii
eredeti történet: Kyuusaku Yumeno
fényképezte: Norimichi Kasamatsu
vágó: Kan Suzuki
zene: Hiroyuki Onogawa

szereplők:

Rena Komine (Tomiko Tomonari)
Tadanobu Asano (Tatsuo Niitaka)
Kotomi Kyôno (Chieko Yamashita)
Tomoka Kurotani (Tsuyako Tukikawa)

*

Informations by PirateClub MediaInfo v1.1

Videó információk:
Méret / File size: 695,88 MB
Hossz / Duration: 1:29:58
Típus / Codec type: AVI (XviD - XviD project)
Felbontás / Resolution: 704 x 384 pixel
Bitráta / Bitrate: 937 Kbps
Képkockák száma/mp / FTP: 23.976
Oldalarány / Aspect ratio: 16/9

Audió információk:
Audiósávok száma: 1
Audiosáv #1 adatai:
Audiósáv típusa / Audio type: MPA1L3 (MPEG-1 Audio layer 3)
Csatornák száma / Channels: 2
Bitráta / Bitrate: 131 Kbps VBR
Mintavételezési frekvencia: 48.0 KHz









*

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...